Perheyritys on yrittäjiensä näköinen: ”Yrittäjyyteen suhtautuu elämäntapa-asenteella”

Mitä perheyritys merkitsee KVL-Tekniikan yrittäjille? Millaista on yrittäjän arki? Jukka Pykäläinen ja Ilona Pykäläinen kertovat, mitä yrittäminen on opettanut.

– Kai se on jonkinlainen geenivinksahdus, ei niinkään valinta, kuvailee Ilona Pykäläinen naurahtaen yrittäjyyttä.

KVL-Tekniikka on ollut alusta alkaen perheyritys. Jukka Pykäläinen perusti KVL:n vuonna 1992. Jukan isä oli yrittäjä, joten Jukkakin oli tottunut yrittäjäelämään pienestä pitäen. Päätös ryhtyä yrittäjäksi oli siis selkeä. Myös Ilona oli ennestään hevosalan yrittäjä.

Jukka Pykäläinen ralli
KVL näkyy Jukan rallicrossharrastuksessa.

Perheen kanssa on Jukan mielestä mukavaa työskennellä. Ilona sanoo perheyrittäjyyden näkyvän KVL:n arvomaailmassa: ollaan helposti lähestyttäviä ja lähellä ihmisiä.

Jukka ja Ilona ovat tuoneet myös henkilökohtaisista kiinnostuksen kohteistaan palasia yrityksen ilmeeseen. Ilonan sydäntä lähellä olevat lemmikkipossut tonkivat tiensä brändi-ilmeeseen, ja Jukka ajaa SM-rallicrossia KVL:n oranssilla possuautolla. Työporukkakin on päässyt kannustamaan Jukkaa ja possuautoa kisoihin.

– KVL on meidän näköisemme. Emme halua välittää kasvotonta ja kylmää kuvaa, Ilona perustelee.

Katse eteenpäin

KVL:n 30-vuotinen matka on sisältänyt tasaista kasvua ja onnistumisia. Silti muutamat tapahtumat ovat painuneet erityisinä mieliin.

– Merkittävimpiä itselle ovat olleet yritysostot. Kun laajenimme ensi kerran Helsinkiin tai Rovaniemelle kaukolämpömarkkinoille – erityisesti ensimmäiset urakat. Kahden kuukauden päästä piti aloittaa työt, ja ensin piti luoda uuteen, outoon paikkaan organisaatio ja työnjohto ja saada asiakaskin luottamaan, että homma saadaan pelaamaan, Jukka muistelee.

Organisaation kasvaminen eri paikkakunnille on tuntunut Jukasta palkitsevalta.

Ilonan mieleen on jäänyt, kun KVL täytti 20 vuotta.

– Kutsuimme kaikki työntekijät ja jaoimme palkintoja. Jotkut työntekijöistä olivat olleet mukana alusta saakka, ja ovat vieläkin. Olen ylpeä pitkistä työsuhteistamme, Ilona sanoo.

Jukka Pykäläinen ja Ilona Pykäläinen perheyritys
Ilona ja Jukka Pykäläinen iloitsevat Tampereen toimitilojen avajaisissa. Taustalta voi bongata sekä possuja että ralliautoja.

Jukka kertoo, että matkan varrelta mukaan on tarttunut periksiantamattomuutta ja uskoa siihen, mitä tekee.

– Pitää ymmärtää, että joskus ihminen tekee vääriä päätöksiä, eikä saa lamaantua, jos niin käy, Jukka selittää.

Ilona komppaa: – Yrittäminen on opettanut katsomaan eteenpäin. Ei saa jäädä märehtimään ja murehtimaan.

KVL:n kasvaessa Jukka ja Ilonakin ovat kasvaneet ja oppineet.

– Tässä on oppinut kantapään kautta järjestelmällisyyttä ja suunnitelmallisuutta. Nuorempana säntäsi helpommin suin päin asioihin, Ilona toteaa.

Perheyritys on elämäntapa

Vaikka yrittäjän työpäivät saattavat joskus venyä 10–16 tuntisiksi, ei päätös ryhtyä yrittäjäksi ole koskaan kaduttanut kumpaakaan.

– Välillä on vaikeaa tehdä rajanvetoa, että koska on töissä ja koska ei. Tavallaan on töissä koko ajan. Se ei kuitenkaan haittaa, koska yrittäjyyteen suhtautuu elämäntapa-asenteella, Ilona sanoo.

Yrittäjyys tuo mukanaan sekä vastuuta että vapautta. Yrittäjänä voi itse hallita omaa tekemistään ja ajankäyttöään, mutta on vastuussa myös muista, Jukka ja Ilona pohtivat.

– Se, että kantaa itse vastuun omista päätöksistä ja tekemisistä, saa oman työn tuntumaan merkityksellisemmältä kuin jos töitä tekisi toiselle, Ilona summaa.

Jukka on samaa mieltä.

Kerromme mielellämme lisää KVL-Tekniikan tavasta toimia. Tutustu palveluihimme tai jätä meille yhteydenottopyyntö.

Jaa tämä sivu