Kesä työnjohtajana: ”Korvaamattomat tekniset opit KVL-Tekniikan vanhoilta osaajilta”

Millaisia ovat työnjohtajan kesätyöt KVL-Tekniikassa? Mitä nuoret tekijät arvostavat työelämässä? Lue KVL-Tekniikalla kesällä 2023 työnjohtajana työskennelleen Essi Kankkusen, 23, kokemuksista.

työnjohtaja kesätyö
Essi Kankkunen oli kesätöissä KVL-Tekniikalla kesällä 2023.

Essi Kankkunen, 23, tuli KVL-Tekniikkaan energiapuolelle työnjohtajaksi kesäksi 2023. Kesään on kuulunut sekä itsenäistä työskentelyä pienempien työmaiden työnjohdossa että projektipäälliköiden avustamista isommissa hankkeissa – Pirkanmaalta Ouluun.

– Tehtäväni on mahdollistaa sujuva työskentely työmailla, eli varmistaa työolosuhteet ja tarvittavien materiaalien saatavuus sekä huolehtia, että kaikille töille on tekijä. Töihini on kuulunut perehdytyksiä, turvallisuusmittauksia, vino pino erilaisia turvallisuus- ja työvaihesuunnitelmia ja paljon viestintää eri sidosryhmien kanssa, Essi kertoo.

”Olen päässyt näkemään, miten rakentamisesta tehdään bisnestä.”

Tampereen yliopistossa rakennustekniikan diplomi-insinööriksi opiskeleva Essi päätyi hakemaan KVL:lle suositteluiden perusteella. Aiemmat opintojen aikaiset kesät Essi vietti insinööriharjoittelijana yhdyskunta- ja kadunrakennuspuolen tehtävissä pikkukaupungissa.

– Siellä tutuiksi tulivat työnjohdon tehtävät ja työmaiden arki. Pääsin myös tekemään kehitystyötä laadun ja turvallisuuden parissa, Essi kertoo.

Lukiossa matematiikasta ja luonnontieteistä kiinnostuneelle Essille tekniikan alalle hakeutuminen oli luonnollinen valinta. Pääaine rakennustekniikka taas valikoitui ykkösvaihtoehdoksi monipuolisten työmahdollisuuksien ja konkreettisuutensa ansiosta.

energiarakentaminen työnjohtaja
Essi on kiinnostunut putkirakentamisesta.

– Infrapuolelle hakeutumista vauhditti yhdyskuntatekniikan perusteiden kurssi, jonka sisältö sai minut kiinnostumaan putkirakentamisesta.

Tähän kiinnostuksen kohteeseen Essi on päässyt syventymään kesänkin aikana.

– KVL-Tekniikkaan tullessa minulla ei ollut kokemusta energiarakentamisen puolelta, joten kesän korvaamattomat tekniset opit olen saanut maakaasuputkiston ja kaukolämmön rakentamisesta KVL-Tekniikan vanhoilta osaajilta, Essi sanoo.

– Lisäksi talossa työskentelyn myötä olen päässyt syventymään urakkamaailman saloihin, eli näkemään niin sanotusti sen, miten rakentamisesta tehdään bisnestä, hän jatkaa.

Parhaat tekniset opit työmailta

Essi kokee, että yliopistossa opitut tiedot auttavat hahmottamaan kokonaiskuvaa työmailla – ja rakennusalalla yleensä. Yliopisto-opinnot ovat opettaneet myös pitkäjänteistä työskentelyä ja itsensä haastamista.

– Parhaat tekniset opit olen kuitenkin saanut töissä vanhoilta konkareilta, Essi toteaa.

– Diplomi-insinöörin tutkinto on luonteeltaan hyvin teoriapainotteinen, kun taas työnjohtaja tarvitsee paljon tietoa teknisistä ratkaisuista käytännön tasolla.

Työnjohtaja on työssään päivittäin tekemisissä erilaisten ihmisten kanssa, ja teknisen osaamisen lisäksi työnjohtaja hyötyy myös hyvistä sosiaalisista taidoista. Niitä Essi on harjoitellut yllättävässä paikassa.

– Parasta oppia ja rohkeutta ihmisten kohtaamiseen olen saanut jalkapallokentiltä toimiessani erotuomarina.

Tekemisen meininkiä KVL-Tekniikassa

Essi kertoo viihtyneensä KVL-Tekniikassa loistavasti. Kesän hienoimmaksi mahdollisuudeksi hän nostaa Ouluun reissutöihin lähtemisen, vaikka työmaiden etäisyydet tuovatkin työhön haastetta.

– Työnjohtajana täällä työ on liikkuvaa. Uuden haasteen töiden tekoon tuo se, että työmaat saattavat olla maantieteellisesti satojen kilometrien päässä toisistaan.

Paikkakunnasta riippumatta töihin on ollut Essin mielestä mukava tulla.

työnjohtaja KVL-Tekniikka
Työnjohtajan työ on liikkuvaa. Essi on työskennellyt kesällä Pirkanmaalla ja Oulussa.

– Talon ilmapiiri on kokemukseni mukaan lämmin. Parasta tässä työssä on ihmisten kanssa työskentely. On palkitsevaa, kun yhdessä tekemällä saadaan valmista aikaan, Essi kuvaa.

– KVL-Tekniikasta kertoo jotain se, että kesällä Tampereen toimistolla toimitusjohtajakin saattaa kävellä vastaan paljain jaloin.

Essi kuvailee KVL-Tekniikkaa työympäristönä inspiroivaksi, koska KVL:llä rakennetaan haastavia kohteita laidasta laitaan ja työmailla vallitsee tekemisen meininki.

– KVL-Tekniikasta löytyy uskomaton määrä tietotaitoa, ja kiireenkin keskellä jostain löytyy aina apua. Talon sisällä tehdään myös jatkuvaa työtä toiminnan kehittämiseksi kaikilla osa-alueilla, Essi kehuu.

Tulevaisuuden tekijöille mahdollisuus!

Tulevaisuuden työuralta Essi toivoo, että hän pääsisi kehittämään omaa työskentelyään ja työtapojaan sekä laajentamaan teknistä osaamistaan myös valmistumisen jälkeen.

– Parhaimmillaan työ tuntuisi merkitykselliseltä ja uran varrella olisi mielenkiintoisia työtehtäviä ja kohtaamisia. Hyvä työilmapiiri on minulle tärkeä, ja parasta olisi työpaikka, johon kaikkien on asemasta riippumatta mukava tulla.

Työuransa alkuvaiheessa olevia nuoria Essi haluaisi rohkaista tutustumaan itseensä ja tunnistamaan omia vahvuuksiaan.

– Oman kokemukseni perusteella työnhaussa aktiivisuus kannattaa. Lähetä avoimia hakukirjeitä, soita kiinnostaviin paikkoihin ja kysy töitä. Näin pääsin aikanaan itsekin oman alan töihin, Essi kannustaa.

– Kun saat ensimmäisen työpaikan, ole aktiivinen ja tutustu ihmisiin kaikista työpaikkasi sidosryhmistä. Se on ensimmäinen askel ammatillisen verkostosi syntymiseen, ja samalla opit omasta alastasi lisää.

Työnantajille Essillä on yksi selkeä toive:

– Anna ehdottomasti tulevaisuuden tekijöille mahdollisuus! Suurin osa meistä muistaa ne ensimmäiset työpaikkansa loppuelämänsä, joten pyri mahdollistamaan kaikille työympäristö, jossa uuteen tekijään luotetaan ja tukea ja opastusta on tarpeen tullen saatavilla. Niin syntyy ennen pitkää kovia ammattilaisia.

Jaa tämä sivu