Kestävien toteutusten kumppanisi jo 30 vuotta

KVL-Tekniikan perusti vuonna 1992 Jukka Pykäläinen – tuolloin juuri lv-insinööriksi Mikkelin teknisestä oppilaitoksesta valmistunut nuorimies. Isänsä lv-alan yrityksessä lapsesta asti pyörineelle Pykäläiselle oman yrityksen perustaminen oli itsestäänselvä ratkaisu. Yrityksen nimi – KVL – tuli sanoista kaasu, vesi ja lämpö.

Yrityksen perustaminen keskelle syvintä lama-aikaa tarkoitti, että asiakkaita ja kauppoja piti metsästää aktiivisesti ja sinnikkäästi. Hyvänä vetoapuna toimivat Pykäläisen isän yrityksen kautta syntyneet suhteet ja verkostot. 1990-luvulla Suomessa rakennettiin innolla kaukolämpö- ja maakaasuputkistoja. KVL-Tekniikka tunnisti kasvupotentiaalin ja hankki käyttöönsä näiden rakentamisen mahdollistavat erikoisluvat. Julkisten kilpailutusten kautta KVL-Tekniikalle aukesi monta merkittävää projektia, mm. puolustushallinnon kumppanina. Ensimmäiset vuodet KVL-Tekniikka tekikin monipuolisesti lv-töitä, kunnallistekniikkaa, kaukolämpö- ja maakaasuputkien rakentamista.

Ilona ja Jukka Pykäläinen KVL-Tekniikan 20-vuotisjuhlassa.

Pirkanmaalta valtakunnalliseksi yritykseksi

Seuraavien vuosien aikana KVL-Tekniikka kasvoi sekä yritysostoin että orgaanisesti, ja liiketoiminta laajeni Pirkanmaan ulkopuolelle kattamaan koko Suomen. Vuonna 2008 konserniin liittyi louhintaan ja räjäytystöihin erikoistunut Metarno Oy:n ja vuonna 2010 perustettiin Asfaltti Kymppi Oy, joka hoitaa KVL-Tekniikan tarvitsevien päällystetöiden lisäksi myös laajasti muiden asiakkaiden tilauksia Pirkanmaalla ja lähialueilla.

Jalansijan saaminen Etelä-Suomessa ei ollut helppoa, sillä kilpailu oli kovaa. Yksi merkittävä virstanpylväs oli yhteistyösopimus Helsingin Energian, nykyisen Helenin kanssa. Yhteistyö toteuttamiseksi piti kuitenkin löytää tekijät, niinpä KVL Tekniikka osti Helsingin seudulla toimineen LVI-Asennus Oy:n. Näin saatiin hyvä avaus pääkaupunkiseudun markkinaan. Samana vuonna konserniin liittyi myös ratarakentamiseen erikoistunut Jopaline Oy. Tänä päivänä KVL-Tekniikan toimialue on koko Suomi.

Aikaisemmin KVL-Tekniikan autojen teippauksissa näkyivät kaasu, vesi ja lämpö.

Vuonna 2015 KVL-Tekniikka myi lv-liiketoiminnan ja keskittyi kokonaan energia- ja infrarakentamiseen.

Ketterä kolmikymppinen huolehtii työntekijöistään

KVL-Tekniikka on ollut alusta asti perheyritys. Jukka Pykäläisen vaimo Ilona, sisko Jaana ja veli Jouni ovat edelleen mukana yrityksen toiminnassa. Tampereella päätoimipaikkaa pitävä KVL-Tekniikka työllistää nykyisin tytäryrityksineen lähes 200 ammattilaista ympäri Suomen. Kansainvälistä tunnelmaa yrityksen arkeen tuo värikäs joukko eri kansallisuuksia ja -taustaisia työntekijöitä.

Kasvusta huolimatta KVL-Tekniikan organisaatio on pysynyt tiiviinä ja tavoitteet selkeinä. Asiakkaasta pidetään aina huolta. Se toteutetaan, mitä luvataan. KVL-Tekniikassa uskotaan molemminpuoliseen sitoutumiseen. Se tarkoittaa, että hyville työntekijöille löytyy töitä, ja ammattitaitoisista ja sitoutuneista työntekijöistä pidetään hyvää huolta.

Entä possut?

KVL-Tekniikan alkuaikana perheen pihapiirissä mellestivät lemmikkipossut. Maata kärsällään tonkivien älykkäiden ja ratkaisukeskeisten eläinten touhussa oli jotain samaa kuin infra- ja energiarakentamisessa. Pian possuista tulikin KVL-Tekniikan symboli. Ne ilmestyivät koristamaan sekä työmaa-ajoneuvoja että Jukka Pykäläisen rallicross-autoja. Sympaattiset possut herättävät myönteistä huomiota ja jäivät asiakkaiden ja ohikulkijoiden mieleen.

Viivi ja Pena ovat Ilonan ja Jukan lemmikkipossuja.

Vuosien aikana possuautot ovat matkanneet yhä kauemmas eteläiseen ja pohjoiseen Suomeen. Ne löytää aina sieltä, missä kokonaisurakoiden asiantuntemukselle on tarvetta.