Mitä huomioida, kun kilpailutat kaukolämpö­projektin?

Kaukolämpörakentamisen painopiste on siirtynyt viime vuosina yhä enemmän olemassa olevien verkkojen laajentamiseen ja saneeraukseen. Vaikka kokonaisia uusien alueiden verkkoja rakennetaan vähemmän, hyvän suunnittelun merkitys ei ole vähentynyt lainkaan. Itse asiassa saneerauskohteissa suunnittelun merkitys korostuu entisestään.

Kokemuksemme mukaan kaukolämpöverkostojen suunnitteluosaaminen vaihtelee jonkin verran. Joskus asiakkaan suunnitelmaa joudutaan päivittämään yhteistyössä vielä tarjousvaiheessa. Autamme tietysti tässä, jos tarvetta ilmenee. Kaukolämpöprojektin onnistumisen kannalta hyvä suunnitelma on kuitenkin kaiken A ja O. Teetä suunnitelma ammattilaisella, jolla on kokemusta kaukolämpöverkon suunnittelusta ja jonka osaaminen on ajan tasalla.

Yllättäviä tilanteita tulee aika usein, ja siksi niihin pitää osata varautua. Tyypillisesti kaivuun yhteydessä vastaan tulee kaapeleita tai viemäreitä, joita ei ole kartoitettu. Joskus myös kalliota. Nämä aiheuttavat aina jonkin verran muutoksia työhön ja aikatauluun.

KVL-Tekniikalla on vaadittavat luvat ja osaaminen tehdä itse tarvittavat osat vaikkapa suoraan työmaalla. Pystymme esimerkiksi leikkaamaan ja hitsaamaan putkien suojakuoret itse. Jos edessä on kalliota, varaamme etukäteen louhintaryhmän tekemään louhinnat.

Juuri muutostilanteissa kumppanin kyky palvella kokonaisvaltaisesti näkyy asiakkaan etuna, sillä muutostarpeet saadaan hoidettua ketterästi. Jos sen sijaan osia joudutaan tilaamaan tehtaalta, niitä joudutaan odottamaan jopa 4–6 viikkoa. Tämä viivästyttää työn valmistumista ja aiheuttaa lisäkustannuksia.

Lue myös: 10 kilometriä lämmönsiirtoa – Helenin kaukolämpöprojektissa pilotoitiin robottihitsausteknologiaa

Neljä vinkkiä kaukolämpöprojektin kilpailuttamiseen

  1. Kaukolämpörakentaminen kehittyy koko ajan. Teetä kaukolämpöhankkeen suunnitelmat ammattilaisella, joka tuntee tämän päivän menetelmät ja mahdollisuudet. Säästät aikaa ja rahaa ja saat parhaan mahdollisen toteutuksen.
  1. Pyydä tarjous vain ammattilaisilta, jotka ovat rakentaneet kaukolämpöverkostoja aikaisemminkin. Näin vältyt projektin aikana ikäviltä yllätyksiltä.
  1. Tarkista, että valitsemallasi kumppanilla on vaadittavat luvat ja pätevyydet. Huomaa, että isot yritykset teettävät usein putkistojen rakentamisen alihankintana. Ajantasaiset tiedot löydät Energiateollisuuden ylläpitämästä pätevyysrekisteristä.
  1. Vaikka kokonaiskustannus on tärkeä päätöksentekokriteeri, huomioi myös palveluntarjoajan laatu, referenssit, osaaminen sekä kyky reagoida muutostilanteisiin. Erityisesti kumppanin hidas tai nopea kyky reagoida muutoksiin vaikuttaa projektin lopullisiin kustannuksiin.

Kerromme mielellämme lisää KVL-Tekniikan tavasta toimia. Tutustu palveluihimme tai jätä meille yhteydenottopyyntö.


Jukka Pykäläinen
toimitusjohtaja

Jaa tämä sivu