Taloushallinnosta työmaalle – Minttu Varis työskenteli kesän KVL-Tekniikan työnjohtoharjoittelijana

Minttu Varis aloitti kesäkuussa 2024 KVL-Tekniikassa työnjohtoharjoittelijana. Rakennus- ja yhdyskuntatekniikan insinööriksi opiskeleva Minttu on aiemmalta koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri.

Minttu Varis KVL-Tekniikka
Minttu Varis työskentelee kesän 2024 KVL-Tekniikassa työnjohtoharjoittelijana.

KVL-Tekniikan työnjohtoharjoittelija Minttu Varis, 24, luki kauppatieteellisessä laskentatoimea, työskenteli kolme kesää taloushallinnossa ja päätti lähteä opiskelemaan rakennus- ja yhdyskuntatekniikan insinööriksi. Mikä houkutteli tuoreen kauppatieteiden maisterin toimistolta työmaalle?

– Työskenneltyäni kolme kesää taloushallinnossa rakennusalan yrityksessä ja kuunneltuani siellä sivumennen insinöörien puheita ajattelin, että tuo kuulostaa siistiltä. Tuota minäkin haluan, Minttu muistelee.

Päätökseen vaikutti todennäköisesti myös Minttuun jo pienestä pitäen kotimaatilalla iskostunut konkreettinen tekemisen meininki: – Aina on pitänyt tehdä jotain. En osaa olla toimeton, Minttu naurahtaa. – Toukokuun ennen töiden alkua olin kotikotona tekemässä klapeja ja toukotöitä.

Tänä kesänä Minttu työskentelee KVL-Tekniikassa työnjohtoharjoittelijana. Työnjohtajana konkreettista tekemistä on riittänyt.

– Minun tärkein tehtäväni on vastata työmaista niin, että työntekijät voivat tehdä töitänsä. Siihen sisältyy muun muassa aikataulutusta, lupien varmistamista, paljon selvitystä, dokumenttien hallintaa, kommunikointia niin valvojien kuin tilaajan suuntaan, sen varmistamista, että jokaiselle on selkeää, mitä tehdään. Joskus se voi tarkoittaa fyysistäkin apua. Välillä olen toiminut lapiomiehenä, ajanut jyrällä tai tärylätkännyt.

KVL-Tekniikka jyrä
Minttu pääsi jyrän puikkoihin kaukolämpötyömaalla.

Haaveena molempien tutkintojen hyödyntäminen

Mintun vastuulla on kaksi työmaata. Toisessa tehdään kaukolämmön siirtotöitä ja toisessa rakennetaan maakaasulinja suurteollisuusalueelle. Rakentamisessa täytyy huomioida niin alueella kuljetettavat vaaralliset aineet kuin suuri määrä jo olemassa olevaa infraa, jonka sekaan kaasuputki mahdutetaan. Voimalaitoksen vieressä louhintaa ei voi tehdä räjäyttämällä, vaan se tehdään kiilaamalla.

– Alkuun jännitin sitä, että nyt minut heitetään työnjohtoharjoittelijaksi ilman merkittävää työmaakokemusta, mutta kaikki on mennyt yllättävän hyvin. Projektipäällikölle on voinut aina tarpeen tullen soittaa ja myös rakennustyöntekijät ja konekuskit ovat toimineet omalla tavallaan perehdyttäjinä työhön. Heillä on hirveästi tietoa, Minttu sanoo.

Myös insinööriopinnoista on ollut työssä konkreettista hyötyä. Minttu kävi toukokuussa Rautatienrakennus ja kunnossapito -kurssin, jota ilman hän olisi saattanut olla ”aivan pulassa”, sillä toisella Mintun työmaista tehdään radan alitusta.

KVL-Tekniikka maakaasu
Maakaasulinjalla rata edessä. Juntataan putki radan ali paineilman avulla.

Rakennusalalle ominaiset käänteiset alvit ja projektiluontoisuus olivat Mintulle tuttuja jo taloushallinnon kesätöistä, mutta kesä työnjohtajana on tuonut mukanaan myös uutta. Minttu on esimerkiksi oppinut, kuinka maakaasuputki asennetaan, mitä lakeja rakentamisessa täytyy noudattaa ja miten putkea juntataan tien alle. Eniten työssä kehittyvät Mintun mukaan paineensietokyky ja sosiaaliset taidot.

– Tiesin, että työnjohtajan työ on liikkuvaa ja asioita tapahtuu paljon, mutta en arvannut puhuvani näin paljon puhelimessa! Myös hetkittäinen kiire on yllättänyt. Sitä ei käsittänyt samalla tavalla toimistolla työskennellessä.

Minttu kertoo toimistotyön eroavan työmaalla työskentelystä myös työaikojen ja rytmin suhteen. Välillä toimistotöihin tottuneesta Mintusta on tuntunut väärältä ”vain seistä työmaalla työtä valvomassa”, kun omista käsistä ei valmistu mitään konkreettista työn tulosta vaan muut tekevät työn.

Toimistolla työskentelyäkään Minttu ei sulje tulevaisuudennäkymistään pois, ja myös aiempaa tutkintoaan Minttu aikoo vielä hyödyntää.

– Haaveena olisi, että jossain vaiheessa pääsisin yhdistelemään näitä kahta koulutusta työssäni. Näen asian ehdottomasti niin, että voidakseni ymmärtää asioita toimistolla, minun on ymmärrettävä, mitä työmailla oikeasti käytännössä tapahtuu. En tiedä, olenko loppuelämäni urakointipuolella vai haluanko suunnata vaikka suunnittelupuolelle. Haluaisin mahdollisimman paljon erilaisia kokemuksia lisätäkseni ymmärrystäni siitä, mitä haluan tehdä, Minttu pohtii.

Lue myös: Kesä työnjohtajana: ”Korvaamattomat tekniset opit KVL-Tekniikan vanhoilta osaajilta”

”On ilo katsoa, kun ammattilaiset tekevät töitä”

Ilman aikaisempaa kokemusta rakennustyön johtamisesta Minttu on kokenut aikataulutuksen hankalimmaksi osaksi työtä. Toisaalta ongelmien ratkaiseminen on Mintusta ”kieroutuneella tavalla hauskaa”, vaikka samalla kova kiire luo painetta.

– On ilo katsoa, kun ammattilaiset tekevät töitä – kun kaivuri kaivaa tarkasti ja tasoittaa nätisti kauhalla – koska en minä osaa sellaista.

Minttu nauttii siitä, että työssä saa olla paljon ulkona ja että työ on liikkuvaa. ”Saa nautiskella sekä vesisateesta että auringonpaisteesta”, Minttu toteaa ilman ironiaa.

Mintusta on ollut myös hauskaa huomata oppineensa asioita kesän aikana.

– Ensi alkuun minulla ei ollut mitään hajua siitä, mistä työmaapalavereissa puhuttiin, mutta töitä seuraamalla niihin asioihin on päässyt oikeasti jo sisälle.

KVL-Tekniikassa Minttu pitää siitä, että asioista uskalletaan keskustella ja toimintatapoja uskalletaan kehittää.

– Asioista viestitään sisäisestikin avoimesti, että kaikki tietävät, missä mennään. Täällä huomaa, että viime aikoina on tehty paljon kehitystyötä ja vastuuta on jaettu. Ja se näkyy hyvällä tavalla, Minttu sanoo.

KVL-Tekniikka Minttu Varis työmaa
Kaukolämpölinja ennen – ja valmiina!

Ennen Kokkolaan työmaille siirtymistä Minttu vietti viikon Tampereen pääkonttorilla tutustumassa talon tapoihin ja ihmisiin.

– Tampere-viikko oli mielestäni tosi hyvä, ja vastaanotto siellä oli lämmin ja kutsuva. Oli kiva päästä tutustumaan ihmisiin toimistolla ja seuraamaan, miten muut työnjohtajat työtään tekevät ja päiviään rytmittävät.

Minttu ei ole kertaakaan katunut päätöstään suunnata rakennusalalle.

– Koen alan mielenkiintoiseksi ja aina oppii uutta. Rakentaa on aina pakko. Niin kauan kuin on ihmisiä, rakentaminen ei pääty, Minttu järkeilee.

– Kun rakennusalan työpaikat ovat niukassa, niin vaatii vähän uhkarohkeutta soittaa työnjohtopaikasta ensimmäisen vuoden opintojen jälkeen. Nuoren hakijan kannattaa tuoda selkeästi ilmi mitä osaa ja mitä ei. Jos jotain haluaa, niin kyllä siihen sitten pystyy. Täytyy vain uskaltaa.

Jaa tämä sivu